Mechelen

Mechelen

Jezuspoort

De Jezuspoort is een pittoreske verborgen juweeltje in de stad. Het zit aan de Nonnenstraat en achter de poort ligt een klein doodlopend straatje dat zo uit een sprookjesboek komt. Oude bakstenen, casseien en allerlei kleine details. De Jezuspoort maakt deel uit van een grotere wijk die vol zit met biohilic bijzonderheden, het Groot Begijnhof. Deze wijk dateert uit de 13de eeuw en je proeft de geschiedenis als je er door heen loopt.

Korenmarkt

Ontwerp van: OKRA landschapsarchitecten www.okra.nl gerealiseerd 2011-2012

ism Studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies

Hier is iets bijzonders gedaan. Het plein voelt menselijk aan, de planten geven het plein zachtheid en het is meteen ook duidelijk dit is een historische plek. Vermoedelijk is dit plein zelfs de ontstaansplek van Mechelen. Eeuwenlang is het plein gebruikt als marktplaats. Vanaf de 13de eeuw werd er voornamelijk graan verkocht. In de loop van de vorige eeuw nam de auto het plein over, waardoor het plein een restplek in de stad werd.

In 2011 is het plein geheel opgeknapt. De voetgangers hebben een prettige ruimte gekregen, de auto’s moeten voorrang geven aan fietsers en parkeren is opgelost in parkeergarages. Er zijn bomen geplant om het stenige karakter van het plein te verzachten en tegelijkertijd voor schone lucht en schaduw te zorgen. In lage plantvlakken staan siergrassen en bloeiende vaste planten om het plein nog levendiger te maken. Het plein staat onder een lichte helling, het loopt af richting de rivier de Dijle. Dit hoogteverschil is voelbaar gemaakt door luie traptreden in de breedte van het plein. Het plein ligt op een oorspronkelijke zandrug. Om hier naar te verwijzen zijn er zandkleurige materialen gebruikt.

Bijzonder detail aan dit plein is dat hier de oudste Frietkot van Mechelen staat. Je kan er dus aangenaam zitten en een lekker frietje eten.

Vliet op de Botermarkt

Door Mechelen loopt de rivier de Dijle, maar ook een aantal vlieten. Dit zijn kleine stadskanaaltjes of bijriviertjes van de Dijle. Door de jaren heen zijn de meeste vlieten gedempt of overdekt. Een paar jaar geleden heeft de gemeente met succes een aantal vlieten weer geopend en opgeknapt. Hieronder staan drie plekken waar je van de vlieten kan genieten.

De Botermarkt is een levendige ontmoetingsplek voor veel Mechelaren. Jongeren hebben er hun eigen stek. Kinderen kunnen er spelen in de fontein. Volwassenen en ouderen kunnen er genieten op een van de terrasjes.

De helft van het plein is open gemaakt voor de vliet. Langs het water groeien oeverplanten. Ze geven de Botermarkt een zachte uitstraling, waardoor het nog prettiger vertoeven is op de terrasjes. Op het plein zijn ook meerstammige bomen gepland die twee keer per jaar bloeien.

Rikwoutertuin

Ontwerp van: OKRA landschapsarchitecten www.okra.nl gerealiseerd 2016

Entree: Befferstraat en Rik Wouterstraat

De Rik Wouterstuin is een kleine openbare stadstuin (700m2) die voelt als een verborgen plek in de stad. Vanuit de Befferstraat kom je via een smalle doorgang in de tuin. Het eerste waar je langs loopt is een opengelegde vliet. Het glasheldere water is ondiep en je ziet keien op de bodem liggen. Dit geeft een rustgevend effect. Je loopt naast de vliet de tuin binnen. Langs het water is een natuurstenen rand, die op een aantal plekken verhoogd is en waar je op kan zitten. Er is in het ontwerp slim gespeeld met het contrast tussen strak en natuurlijk. In de tuin kan je echt een tijdje verblijven. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen en de kunstwerken zorgen ervoor dat je er even kan wegmijmeren.

De tuin is vernoemd naar de kunstenaar en oud-buurtbewoner Rik Wouters. De kunstenaar wordt geëerd met een muurschildering van Gijs Vanhee en een bronzen zelfportret.

Openingstijden

April t./m. September: 9u – 21.45u

Oktober: 9u – 19.45u

November t./m. Februari: 9u – 18.45u

Maart: 9u – 19.45u

Waterpiano

In de vliet langs de Melaan,
Ontwerp van David Driessen

Naast het conservatorium loopt een stukje vliet met daarin een paar bijzondere fonteinen. Ze reageren  op bewegingen. Hoe drukker of hoe meer je beweegt hoe sterker de fonteinen reageren. Als een dirigent kan je de fonteinen van de waterpiano bespelen. Je kan hoger laten spuiten of in een sneller ritme laten gaan.

Het voetpad langs het water is heel slim een halve meter lager aangebracht dan de rijweg. Zo ervaar je als voetganger het water nog sterker.

Wandelpad op de Dijle

De rivier de Dijle loopt dwars door Mechelen heen. De huizen en straten liggen een stuk hoger. Vaak zijn de huizen met hun achterkant naar de rivier gekeerd waardoor de rivier deels verstopt voor de stad is komen te liggen. Door het vlonderpad kan je nu het water van dichtbij ervaren. Tegelijkertijd krijg je de stad van een andere kant zien.

Het vlonderpad drijft, als je loopt deint het pad met je mee en geeft het een vrolijke ervaring aan je wandeling. Krachtige vlinderstruiken groeien uit kieren en gaten van de oevermuren. Vanaf het vlonderpad kan je een bonte verzameling architectonische juweeltjes bewonderen. Van eeuwenoud tot aan hedendaags.

Het vlonderpad loopt vanaf het Maalderijstraatje tot aan de Van Beethovenbrug.

Grootbrug

De Grootbrug, of ook wel de Hoogbrug genoemd, is om twee redenen een bezienswaardigheid. De brug zelf is zeer bijzonder. Het is vermoedelijk de oudste stenen brug van Vlaanderen en dateert uit de 13de eeuw. De boogbrug is gemaakt van zandsteen en heeft 4 gewelven. Daarnaast hangen aan de ijzeren reling van de brug plantenbakken vol met uitbundige bloeiende planten. Je kan niet over deze brug lopen zonder een vrolijk gevoel te krijgen.

Kruidtuin

Midden in de historische binnenstad kan je een groene oase vinden, de Kruidtuin. Mechelaren noemen hun park liefkozend ‘den Botanique’. Net als grote delen van de stad vindt het park zijn oorsprong in de 12de eeuw, maar pas na WO I is het een publiek stadspark geworden. Van de oorspronkelijke inrichting is niets meer terug te vinden. In 1862 is het park veranderd in een Engelse landschapstuin. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Louis Fuchs.

In het park staat een standbeeld van kruidendokter Dodoens. Hij was vanaf 1541 dertig jaar lang de stadsgeneesheer van de stad. Rondom zijn beeltenis zijn 250 verschillende kruiden gepland.

Openingstijden

Maart t/m Oktober 8-21u

November t/m Februari 8-19u

Floral Skullball

Ontwerper: Mark Goss

Net om de hoek van de Korenmarkt zie je boven een krantenwinkel een cirkel vol met uitbundig gekleurde bloemen. Op het eerste gezicht is het een vrolijk beeld: kleurrijk en vol met bloemen. Kom je dichterbij dan kan je de rauwe randjes van het kunstwerk ontdekken. De cirkel heeft bruine tanden en kleuren druipen van de bloemen af. Dit is een muurschildering van de Britse kunstenaar Mark Goss en maakt onderdeel uit van het project Mechelen Muurt. De stadskunstenaar Gijs Vanhee (dezelfde kunstenaar als van de Rik Wouterstuin) heeft verschillende kunstenaars uitgenodigd om blinde muren in de stad te verrijken. Meer schitterende muurschilderingen van het project Mechelen Muurt, met biophilic elementen erin, zijn te vinden op de volgende locaties:

Onderwaterhond van Smates, De Langhestraat

Alicia Duerne van Milu Gorrech, De Langhestraat

The Gift van Gijs Vanhee, Korenmarkt

Pelikaan van Dzia, Lekkernijstraatje

Mechelen Muurt https://toerisme.mechelen.be/mechelen-muurt

Bloempotten in Mechelen

Door de hele stad heen vind je deze bloeiende schoonheden. Ze vrolijken de stad op met hun bonte kleuren. Dwaal door de stad en je komt ze vanzelf tegen.

Casseien

Voor de een een toppunt van charme, voor de ander een kleine nachtmarry, maar wel absoluut een biophillic element dat door de hele stad voor komt: kinderhoofdjes. Wees dus voorbereid. Als je op pad gaat van het ene naar het andere juweeltje in de stad, trek dan niet te elegante schoenen aan.

Mechelen

2019-06-27T12:56:52+00:00

Leave A Comment