Mumbai

Mumbai

Eerlijk gezegd is Mumbai niet de eerste stad waar je naar toe zou gaan als je op zoek bent naar Biophilic Design. Van de bevolking leeft 55% in een sloppenwijk, een ander groot deel van de stad bestaat uit vervallen koloniale gebouwen en de rijken wonen afgesloten in gated communities.

Mumbai is een stad van extremen. Het is een van de meest besproken steden als het gaat over mondiale stedelijke trends. Ondanks de chaos zijn er een paar Biophilic schoonheden te ontdekken in Mumbai, te beginnen bij je aankomst op Mumbai International Airport.

Chhatrapati Shivaji Internationaal Vliegveld

Ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Mumbai International Airport is waarschijnlijk het mooiste vliegveld ter wereld. Het sculpturale plafond is oogstrelend. Het ontwerp wekt de indruk dat de kolommen overvloeien in het plafond. Hierdoor ontstaat een elegant lijnenspel en een organisch patroon. De kolommen lijken op boomstammen vanwaaruit takken groeien. Tegelijkertijd heeft het ook veel weg van een prehistorisch exoskelet van een mysterieus zeewezen. Het meest spectaculaire deel van het gebouw is de vertrekhal. Maar ook als je arriveert in de lagere aankomsthal kan je al een glimps van het bijzondere plafond opvangen. De kolommen steken door de vloer en geven zo een zicht op het plafond. Naast het opmerkelijke plafond zijn nog allerlei Biophilic juweeltjes te ontdekken. Van groene wanden met hartjes tot aan de meest elegante lampen.

Bombay Arts Society

Ontwerp van Sanjay Puri Architects

Dit gebouw lijkt op een vriendelijk anime figuur. Het ziet er schattig en knuffelig uit. Alle muren zijn afgerond en naadloos. De hele vorm van het gebouw is organisch met uitzondering van het grote raam bovenin. Het raam geeft het gebouw een orientatie en een sculpturale kwaliteit.

Neel, Tote of the Turf

Ontwerp van serie architects

2009

https://www.serie.co.uk/projects/269/the-tote#1

Dit gebouw is een juweeltje. Elke hoek is fotogeniek. De grote regenbomen op de locatie vormden de inspiratiebron. De buitenwereld vloeit over in het interieur. De draagstructuur is zo ontworpen dat het gebouw er uitziet als een avenue van bomen. De draagstructuur is zowel aan de buitenkant als de binnenkant van het gebouw te zien. Alleen een glaswand scheidt de twee kanten. De draagstructuren zijn gemaakt van wit gecoat staal en geven het interieur een poëtische uitstraling.

Ministry of New

Je kan deze oase achtige co-werkplaats vinden in een van de meer dan honderd jaar oude bakstenen gebouwen op Mumbai’s Heritage Mile. Dit interieur zorgt ervoor dat je creativiteit begint te borrelen, je super gefocust bent en je met een energiek gevoel aan de slag gaat. De ruimte ziet er licht en ruim uit. De muren zijn wit en licht blauw geschilderd. Deze tint blauw werkt zeer goed in combinatie met de hoge plafonds. Je krijgt het gevoel van een blauwe zomerse dag. Het gebouw is geheel gestript tot aan z’n oude details. Er zijn ijzeren kolommen en teakwood plafond balken. De werkplekken liggen rondom een kleine atrium. Door het translucente glazen dak komt zacht licht binnen. Planten groeien volop rondom het atrium. Het wit, blauw, groen en hout vormen een perfecte balans.

Nehru Centre

Ontwerp van I.M. Kadri

In opdracht van Rajni Patel

1981

Dit gebouw is een eerbetoon, een plek voor het grote publiek en zit vol met symbolen. Het is gebouwd in memoriam van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Architect I.M. Kadri heeft in dit gebouw de essentie van Nehru proberen te vangen. Toen India onafhankelijk werd, was het een agrarisch land. Er waren regionale en politieke spanningen in combinatie met taalproblemen. Nehru zette zich in om iedereen met elkaar te verbinden. Om de spanningen uit die tijd te verbeelden plaatste de architect drie banden voor de torens. De groene helling refereert aan het agrarische verleden. De roos die Nehru vaak droeg komt terug in de trap langs de helling.

Het meest in het oogspringend aan dit ontwerp is de gedraaide toren. De facade heeft een intrigerend patroon.

De architect heeft een plek ontworpen voor Indiers om trots op te zijn en om van te houden. Hij hield rekening met hoe het gebouw zou overkomen op mensen. Het heeft het gebouw ingezet om de boodschap van Nehru levendig te houden. Het is een plek geworden voor educatie, cultuur en ontspanning.

Hanging Garden

Ontwerp van Ulhas Ghapokar

Dit is de perfecte plek om even te ontsnappen aan alle drukte in Mumbai. De terrasvormige tuinen liggen op de top van de Malabar heuvel. Omdat het park hoog ligt, is er een prettige zeewindje.

De tuinen zijn zeer geliefd bij de omwonenden en worden intensief gebruikt. Het is de plek om te sporten, selfies te maken en met vrienden af te spreken. Het is een lekker levendig park.

Het park is niet het perfecte plaatje, ze vertoont wat schoonheidsfoutjes. Dat maakt haar charmant en uitnodigend.

Biodiversiteit in Mumbai

Kruising van Pedder Rd, Hughes Rd, Kemps Corner Flyover en August Kranti Marg

Alles aan deze plek is verschrikkelijk. De luchtverontreiniging is er zo heftig dat het aanvoelt alsof je de lucht in blokjes kan snijden. Het verkeer raast continue om je heen. Het maakt niet uit of het voetgangerslicht op groen staat, auto’s razen voorbij. Oversteken is je leven in de waagschaal gooien. Elke auto toetert en rijdt grommend langs je heen.

Midden in deze krankzinnige chaos, onder het viaduct, is geprobeerd om een positieve tegenhanger te creeren. Aan de kolommen en plafond van het viaduct hangen allerlei vrolijk gekleurde bakjes gevuld met planten.

Antilia

Ontwerp van Perkins and Will & Hirsch Bedner Associates

Altamount Road, Cumballa Hill

Dit gebouw is het meest controversele op deze lijst. Vanuit een architectonisch standpunt is het een interessant gebouw. Het concept bestaat uit een gevouwen lijn waartussen de residentiele ruimtes zijn geplaatst. Hierdoor heeft het gebouw grote ruime terrasen gekregen. Het gebouw oogt luchtig, is georienteerd op de zee en heeft een groene wand.

De controverse ligt in het feit dat dit hele gebouw van 27 verdiepingen bewoont wordt door slechts één familie. Het is niet eens zeker of de familie hier wel echt woont. Dat wordt geheim gehouden uit angst voor een aanslag van Al Queda.

Het gebouw wordt omgeven door sloppen. Het uitzicht vanuit het gebouw moet shockerend zijn. Op onderstaande wikipedia pagina kan je meer vinden over de controverses en mogelijke illegale praktijken rondom dit gebouw.

Lodha Altamount, Washington House. 

Ontwerp van Hadi Teherani

2019

Mumbai is een stad van extremen. Van onvoorstelbaar arm tot aan onvoorstelbaar rijk. Een wereld daar tussenin lijkt te ontbreken. Dit gebouw is ontworpen voor de super welgestelden. Het ligt op het hoogste punt van Altamount road. Deze straat is de meest dure straat ter wereld and heeft als bijnaam India’s Miljardair Mijl. Dit gebouw heeft een significante plek in de skyline van Mumbai en kan daarom niet genegeerd worden. Naar onze mening bevat dit gebouw een aantal Biophilic elementen. Maar het gebouw heeft ook een aantal kanten die niet rijmen met ons beeld van een verleidelijke stad. Bekijk het gebouw en besluit voor jezelf wat je ervan vindt.


Het gebouw heeft drie voorkomens. Van dicht bij, van binnen naar buiten en in de skyline. Van een afstand ziet het gebouw er sculpturaal uit en het heeft een gladde zwarte facade. Hadi Teherani heeft een andere weg ingeslagen toen hij dit gebouw ontwierp. Normaal hebben de gebouwen in Mumbai een vlakke bovenkant en zijn ze structuralistisch. Hij heeft de stelling ‘less is more’ aangehouden en de top van het gebouw zo vormgegeven dat het de lucht in lijkt te groeien. De gladde zwarte facade wekt de indruk dat het gebouw zichzelf wil distancieren van de stad. Het wil geen contact maken. De bedoeling van het zwarte glas is dat de bewoners een fantastisch uitzicht hebben over de Arabische Zee (en de omliggende sloppenwijken) en tegelijkertijd geen inkijk hebben. De appartementen zijn ruim opgezet, per verdieping
één woning.
Op de begane grond heeft het gebouw een groene gevel. Dit groene deel werkt goed want het breekt de schaal van het gebouw op. Het totale gebouw voelt hierdoor niet overweldigend aan.

Ceejay House

Dr Annie Besant Road

Worli, Mumbai 400 018

ontwerp van TALATI & PANTHAKY

Dit is het derde controversiele gebouw op deze lijst. Het is India´s meest dure kantoorgebouw. De huren liggen er hoger dan in Londen of in Manhattan. De eigenaar van het pand is Praful Patel. Hij is sinds 2004 een minister in de regering van India en woont zelf ook in het gebouw.

Langs de facade groeien bloeiende planten. De witte bloemen passen goed bij de witte facade. Het gebouw staat langs Mumbai´s meest verstopte en vervuilde straat. De groene gevel is een welkom element hier.

2019-06-25T16:28:35+00:00

Leave A Comment