Blog # 1 `Je zou geen foto moeten maken. Het is een vreselijk gebouw om in te wonen.´

door Nadine Roos

Het is halverwege de jaren 90. We zijn voor de tweede keer samen op reis, met een Interrailpas Europa rond. We zijn allebei student en tijdens onze vakantie bezoeken we alle architectonische meesterwerken die tijdens onze studie voorbij zijn gekomen.
Staand voor het Corbusierhaus in Berlijn worden we benaderd door een bewoner. Tot onze verbazing is hij niet te spreken over zijn huis. Hij legt ons uit hoe onplezierig het er is om te wonen. We kijken hem aan alsof hij licht gestoord is. Tot dan toe hebben we nooit anders dan lof over Le Corbusier gehoord.
Jaren laten bezoeken we een ander gebouw van de Zwitsers Franse architect. Deze keer lopen we door Villa Savoye net buiten Parijs. Wederom zijn we verbaasd. We lezen dat de familie Savoye maar heel kort in de villa heeft gewoond. Ze vonden het huis een nachtmerrie.

Wanneer is architectuur goed? Wanneer het een nieuw revolutionair idee volgt of als het er prettig is om te verblijven. En kan het beide eigenschappen hebben?

Le Corbusier was een groots en gepassioneerde ontwerper. Maar de vrijheid die hij voor zijn eigen werk opeiste werd een beperking voor de mensen die in zijn gebouwen wonen of anders verblijven. Door aan zijn dogma’s vast te houden, negeerde hij volkomen of zijn gebouwen en stedelijke structuren gunstig zouden zijn voor de gebruikers.

Er is een contrast tussen theorie en praktijk. Zonder theorie kan je geen nieuwe werkwijze ontwikkelen. Maar een overmaat aan theorie werkt beperkend. Deze blog is onze zoektocht naar de juiste balans. We geloven dat steden zouden moeten bijdragen aan het succes en geluk van de mensen die er leven en werken. Deze stedelingen wonen in wijken die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zulke wijken zijn flexibel en aanpasbaar aan nieuwe wensen, inzichten en dromen.

Daarom gaan we vol passie op zoek naar de elementen van verleidelijke steden.

2018-02-22T10:24:41+00:00

Leave A Comment